Maria Florea, Head of Office Agency JLL Romania: În 2005, căutam spaţii de call-centere, închiriam la 5-6 euro/mp. Acum vedem nume ca Oracle şi Amazon, care vin şi fac servicii cu valoarea adăugată ma

În 2005 se căutam spaţii de call-centere, închiriam la 5-6 euro/mp. Acum vedem nume ca Oracle, Amazon, care vin aici şi fac servicii cu valoarea adăugată. Aşa creşte industria. Următoarea etapă va fi probabil să angajăm roboţi şi vom folosi clădirile de birouri la altceva, a spus Maria Florea, Head of Office Agency JLL Romania.

”Din cererea totală de anul trecut, 150.000 mp a fost cerere nouă anul trecut, companii care au venit şi au angajat oameni. Oameni care au adus salarii mai mari, deci consum mai mare in shopping center-uri, si tot aşa. E un ciclu, toată industria de real estate se dezvoltă.”

A plecat Intel cu 200-300 de angajaţi, dar au venit alte companii cu 1000 de oameni.

În Varşovia stocul de birouri este dublu faţă de noi, la acelaşi număr de oameni. Deci mai avem loc.

Toţi jucătorii mari, mai ales pe IT, au probleme cu angajarea. Când apar şi nume noi, ca Amazon, trebuie sp depui şi mai mult efort. E nevoie de investiţii în educaţie, să te duci în facultate, să îi creşti. Şi ei vor da rezultate muncă, dau deja.

Mereu va exista cea mai ieftin sau mai scump, ca India sau Polonia. Sunt companii mari care au venit la noi şi au deschis un birou de câteva sute de metri şi acum au ajuns la mii şi zeci de mii de mp.

Este un stoc de vreo 300.000 mp de birouri care nu mai pot fi considerate moderne, dar sunt incluse în stocul total, de 2,3 milioane mp, şi trebuie să vedem ce facem cu ele. Clasa A înseamnă lucruri diferite în ţări diferite. Noi am început să o delimităm mai mult pe specificaţii tehnice, nu neapărat proximitatea de metrou sau zonă.

Chiriaşii au devenit foarte conştienţi. Nu se mai uită doar la chirie, ci şi la costurile de după închiriere, la utilităţi, service charge, etc. Cam toate birourile noi de clasa A sunt personalizate, pe cerinţele companiilor, cu arhitecţi şi dotări.

Contact form

Fill the form

*
*
*
*